Monday, April 2, 2012

Ada apa dengan Medan, Indonesia?



Assalammualaikum dan salam sejahtera.....

Ada apa dgn medan??
Soalan berulang kali ditanya...ada ape ngan medan??ape yg best sgt Medan nie??syok sgt ke??
Dh hampir 3 tahun lbh aku duk kt medan.....rase nk jwp soalan nie....meh aku bg taw tentang Medan,Indonesia nie mcm mano!!


Org tanya....kalu nk turun medan naik ape??sampan ke??stemboat ke??ha pandai...wak lu.....nk dtg medan ada airport dia...name dia Polonia International Airport Medan. Polonia nie byk gak ar flight turun dari negara Malaysia, Singapore, Hong kong, Bangkok dan tak lame agy....maybe USA....England....dan Rusia sbb pemintaan tinggi untuk bawak balik kain2 menjadi ole2 untuk kekuarga di kampung halaman....harapan ar...

Bkn tue jo.....ada port bai....name tempat dia Belawan port. Naik kapal nie leh ar dari Lumut Perak, harga Rm100-180. Kalu naik kapal...agak lame gak ar....retak bontot....dalam 10 jam lbh bak kata org penah naik huhuhu.
Melalui darat dari Malaysia.....kereta yg mempunyai keupayaan untuk redah laut selat melaka digalakkan ar. ( tgk peta knp aku ckp mcm tue  )




                                                            ( Polonia Airport Medan )

Bl smpi bumi Medan Indonesia nie...naik ape nk jln2...sape2 ada kwn2...saudara mara...ada geng ngan konsulat Malaysia di Medan mmg tak der masalah ar tp sape2 tak der click2 manusia jd kn transport...byk transport ada kt Medan nie....seperti.....

- Taxi Bluebird
-  Taxi Puteh
-  Angkut
- cak bird ( becak )
Harga...mane nk g...dia charge ar...tp cuba mintak kurang cikit..bodek2 cikit....ckp baik2.....leh tue kasi kurang.....sure dia bg...huhuhu....yg awex bg senyum2 cikit...terus pak cik tue kasi kurang kn harga smbl sengeh2 mulut ada rokok dji sam soe...


 
Makanan kt medan nie hampir semua same ar....breakfast nasi gurih ( nasi lemak ), lontong, etc....tengah hari ayam penyet, ayam kremes, soto dan bla2....makanan seafood mcmb biasa....ada jual buah-buhan mcm duiran....( sentiasa ada je durian tiap waktu )...minuman kt sini...air kelapa....ais teller....ais buah....terong belanda....alpokat....dan etc agy..nk taw lbh dtg medan..huhuhu




Tempat2 menarik kt medan nie...
-  Danau Toba ( Lake Toba )
-  Berastagi
-  Pantai Cermin

So dari Medan ke Danau Toba 4-6 jam gak ar...naik van yg ada supir ( driver ) . Harga tue tgk ar berape van nk pakai...kalau byk van  dpt murah...tp kalu van satu je...maybe dlm 1000000Rp lbh kot satu van...tp leh gerak mane2 pastue...just mintak je....
Ape yg istemewa Danau Toba /. Lake Toba nie?? Danau toba nie terjadi lepas meteor berabad zaman dlu kasi hentam itu bumi...salah  satu jd ar Danau Toba....masa berlalu terus pergi air bertakung dan maka jadi ar Danau Toba tp Danau Toba nie di atas bukit tp bl naik ...tgk air dia...mcm laut dowh...tp mmg cantik ar.
Seln tue, ada ar air terjun...mmg syok gak ar...sejuk....bersih tue leh tahan ar...air terjun dia besar gak..mmg syok ar kalu g ngan keluarga or awex...nk turun g air terjum..nk pegang tgn bagai...bahaya ooo...





 
Berastagi plak kalu dari medan leh ar sejam lbh boleh smpi tp depand pada info traffic kt Berastagi.. kadang2 jem gler...kadang2 tak ada org....nk naik bukit tue. Berastagi nie tempat dia bukit kena naik ar...sbb tue sejuk tp sejuk pn mcm Genting Highland gak. 

Ape yg syok kt Berastagi nie...mcm genting tp ala2 sederhana...huhuhu. dia ada theme park name dia Hill Park dan Mickeyland. Harga dia berpatutan gak ar....tak ingat lak aku harga dia berape....tp syok gak aku g time first year dlu time muda...

On the way nk naik g theme park...ke puncak dia ke...ada mcm2 dpt tgk...ada air terjun Sibulangit dan tempt org tanam strawberry. Sibulangit nie leh ar mandi....smbl tgk2 awex yg berkenan....tp air dia bersih tenang2...tp bila ramai org jadi buntu gak kepala...huhuhu.

Strawberry ada dowh...terbaik...ada satu tmpt tue....kt mane??on the way ar senang cter...dia tanam strawberry n kalu nk leh gak petik sendiri buah strawberry n mkn fresh2 mcm tue..Skrg ada improvement cikit ar....dia ada bt pancake strawberry...ada strawbeery cecah strawberry dan bab harga...murah gak dibanding tempt ln.

kt berastagi gak leh mkn jagung...leh naik kudo....leh beli buah-buahan ar pokok cter....dia mcm ada  pekan kt berastagi nie..huhuhu








Kt Berastagi gak ada satu tmpt....kena redah masuk hutan....dlm 3 jam mcm tue....meniarap....terbaring....mengangkang....jumpe air terjun dua warna....perhh...mmg terbaik.... dua warna tue...biru dan puteh air biasa....sbb tue panggil ari terjun dua warna. Sejuk dia mcm ais da.....kalu tak cayer turun ar medan..leh g terus..huhuhu.




Pantai Cermin plak...aku penah g skali je ar...tue lalu highway dalam 45 menit mcm tue smpi dari medan...mmg terbaik gak ar...highway dia mcm highway kt Malaysia....kalu bab Pantai cermin ape nk ckp agy... dia pantai ar..tp beza dia ada theme park name dia Pantai Cermin Theme Park. Dia tempat mandi2 sekeluarga dan rakan2 dan awex2 huhuhu. Dekat sini pn leh naik banana boat..dlu ada mamat kt situ offer naik banana boat tp kt Pantai Cermin tak penah agy.....tp harga dia tak der mahal convert duit Malaysia dlm berbelas kot RM..leh ar ar naik n enjoy2...huhuhu


 
Ditambahkn cikit...ada ar istana maimoon. Ape plak main istana2 nie?? Istana nie dlu tempat sultan or raja kt medan dlu2 skrg dh tak der dh...so skrg leh je masuk ke istana nie tp kena syarat kena derma n wajib..... ( lawak gak wajib derma ). Nie pn tak jauh sgt dari Polonia Airport dalam 10 menit leh smpi...huhuuhu.


 
Kalu bab shopping mall.....medan pn lbh kurang seremban ar...melaka pn leh gak ( melaka agy terbaik hahaha ) so nie ar list2 shopping mall leh turun n lepak
-          Sun Plaza
-          Canbrige City Square
-          Medan Fair Plaza
-          Grand Palladium Mall
-          Medan Mall
-          Thamrin Plaza

Tempat wayang tue mmg ada ar..ingat Medan nie Kampung ke...wak lu ar. Ada 3 tempat wayang kot...agak2 cikit bl berbicara tp cinema dia not bad gak ar...terbaik.


 
Untuk dijadi kn ole2...salu org beli kt Pajak Ikan. Ape nk beli kn Pajak Ikan?? Beli kain2....beli pakaian wanita dan lelaki....kain telekung...kain batik..kain pelikat...coat....bj budak2...etc. Kalu nk bwk makanan..salu org beli kuih bika ambon....Zulaikha salu org beli....ada cake2 ln gak.....dia dh siap pakaging dlm kotak...leh terus bawak lik jd ole2...huhuhu..


 
Seln tue gak...aku penah gak gerak ke Aceh...naik van...berbelas jam gak ar nk g dari Medan..salah satu tempat terbaik.....lepas kena tsunami....Aceh naik dan maju gak bandar dia dari bantuan dari luar dan kerajaan Republik Indonesia.  Aku bg ar pic2 kt aceh


Rase nye byk agy nk expore kt Medan dan Indonesia nie tp masa je tak der....mungkin insyaAllah masa akan dtg....ada rezeki...umur panjang..leh expore agy....insyaAllah =)



5 comments:

  1. Boarding room information for backpackers :

    Our boarding room "Fermansio"
    Location: Jl. Seksama Gg. Bersama I No 5 Simp. limun, Medan

    Size: 10 x 14 M / floor
    Number of Room : 22

    Facilities: Balcony, Bathroom (19), Kitchen (5), laundry, water (PDAM), Electrical, Ceramic Floor, railing, fencing, bike parking and car parking + + wifi.

    External Facilities: Campus YIM, LP3I, YPK, STMIK Budi Darma, UISU, ITM, FK UMSU, BANK BRI, Grand Antares Hotel, Yamaha Showroom, Indomaret, K24, Medica Clinic, Kreatif Swimming Pool, Restaurant, Grand Mosque of Medan, Maimoon Palace.

    Price: IDR. 350.000 - 600.000 / month;
    IDR. 100.000 / day

    For description / availability contact us;

    Mother Fermansio
    Jl. Seksama Gg. Bersama I No. 5
    Simpang Limun, Medan
    North Sumatera

    Phone Number : 085261646270 / BB PIN: 21C545A9
    http://www.facebook.com/groups/peluangbisnis.medan/

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. wahhh..,medan myLuvLy city...,
    thanks sudah share tentang medan...,:D :D

    ReplyDelete
  4. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
    whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
    ig: @percutianbajet

    ReplyDelete
  5. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
    whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
    ig: @percutianbajet

    ReplyDelete